Portul Constanta, porturile Midia si Mangalia si portul turistic Tomis sunt porturi maritime publice-private aflate in proprietatea statului roman, care asigura reglementarea si functionarea lor prin sarcinile incredintate si indeplinite de C.N. Administratia Porturilor Maritime S.A. Constanta (APM) si Autoritatea Navala Romana (ANR), ambele institutii fiind subordonate Ministerului Transporturilor si Infrastructurii.
Serviciile pentru marfuri si pentru nave in Portul Constanta sunt realizate in principal de catre companii private, intr-un mediu competitiv, in care se aplica principiile pietei libere.
Coordonarea traficului de nave maritime si fluviale, stabilirea ordinii de intrare/iesire si a tranzitului navelor maritime si fluviale in porturile Constanta, Mangalia si Midia, precum si alocarea danelor se realizeaza de catre Comisia de coordonare a miscarii navelor maritime si fluviale in porturile maritime Constanta, Mangalia si Midia (CCMN), care isi desfasoara activitatea in Portul Constanta. Comisia se intruneste zilnic, iar presedintia si secretariatul sunt asigurate de CN APM SA Constanta, care editeaza zilnic, pe suport de hartie si in format electronic, Buletinul informativ al navelor maritime si fluviale, ce contine date referitoare la identificarea navelor maritime si fluviale, date privind desfasurarea operatiunilor portuare, precum si date de identificare a marfurilor.
Autorizarea serviciilor publice portuare in Portul Constanta este publica, transparenta, ne-discriminatorie si obiectiva.
ANR elibereaza autorizatii pentru serviciile publice de siguranta si pentru cele de o importanta deosebita pentru port: incarcare-descarcare, bunkeraj, aprovizionare nave. Pentru autorizarea activitatilor care utilizeaza infrastructura portuara este necesara avizarea de catre CN APM SA Constanta. Pentru activitatile la care nu este necesara autorizarea ANR, CN APM SA Constanta acorda permise de lucru in port, pe baza unei proceduri specifice.
|