Facebook Twitter

 

Raport anual 2018
Companii portuare
Servicii de linie
Download
Informatii de interes public
Transparenta institutionala
Angajamente Consiliul Concurentei
Dezbateri publice
Contracte cadru cf. Lg. 235/2017
Anunturi Recrutare Management Privat
Cariere

 

   
Harta site
   
           
   
Portul Constanta - rol strategic pentru schimburile economice romano - ungare Luni, 04 martie 2013
"Ziua Portului Constanta" la Budapesta a reunit pe data de 28 februarie 2013, la Hotel Aquincum, pentru al saptelea an consecutiv, peste 200 de participanti: oficialitati, companii de stat si private, asociatii profesionale, oameni interesati in egala masura de cresterea economica la nivelul Romaniei si Ungariei, prin intermediul Portului Constanta.
Au mai participat la eveniment reprezentantii unor firme din Austria, Germania si Serbia, interesati sa faca schimb de experienta, pentru optimizarea transportului de marfuri pe Dunare.
In deschiderea evenimentului, directorul comercial al CN "Administratia Porturilor Maritime" SA Constanta - George Gabriel Visan a subliniat faptul ca "lucrurile sunt in miscare pentru beneficiul ambelor tari, multumim partenerilor din Ungaria pentru cooperarea stabila, dovedita de rezultatele remarcabile pe care le-am obtinut."
Reprezentantul CN APM SA Constanta a vorbit despre faptul ca traficul total cu Ungaria a fost in anul 2012 de 3.160.863 tone, in crestere cu 86% fata de 2011, din care traficul fluvial a fost de 2.058.398 tone (+71%), iar traficul maritim a fost de 1.102.465 tone +121%). Cele mai semnificative cresteri au fost inregistrate la cereale 1.890.943 tone (+127%), combustibili minerali solizi 961.961 tone (+54%), minereuri de fier, deseuri de fier si otel 82.579 tone (+14%).
Directorul comercial George Gabriel Visan a facut referire la progresul facut in ultima perioada in evolutia proiectelor de dezvoltare a infrastructurii din Portul Constanta, investitii de mare anvergura: prelungirea digului de larg cu 1050 m, construirea unui pod rutier la km 0+540 al Canalului Dunare - Marea Neagra, dezvoltarea capacitatii feroviare in zona fluvio-maritima a portului Constanta, extinderea spre sud a danei de gabare din portul Constanta.
In perspectiva se doreste extinderea portului prin amenajarea molurilor 3 si 4, care va face posibila castigarea unei suprafete de aprox. 50 ha, propice pentru construirea de noi terminale specializate.
Toate aceste investitii au rolul de a atrage noi parteneri de afaceri, care sa beneficieze de facilitatile portului Constanta, in vederea cresterii traficului de marfuri. Administratia Porturilor Maritime Constanta a primit si de aceasta data tot sprijinul din partea Ambasadei Romaniei la Budapesta, preocupata de sporirea relatiilor romano-ungare de natura economica.
Ambasadorul Alexandru Victor Micula a apreciat faptul ca "In pofida conditiilor generate de criza economica prelungita, schimburile comerciale au inregistrat cresteri semnificative la finalul anului 2012, comparativ cu anul precedent, astfel ca Romania a devenit a doua piata pentru Ungaria si exista sperante pentru a se mentine dinamica pozitiva in ceea ce priveste volumul de marfuri transportate intre cele doua tari. 380 de milioane de euro au fost investite de Ungaria in Romania, iar acest fapt confera incredere pentru cresterea exporturilor Ungariei si Romaniei."
Secretarul de stat pentru Transporturi, din cadrul Ministerului National al Dezvoltarii din Ungaria, Schvab Zoltan a declarat "Consider ca dupa intalnirea de anul trecut cu Portul Constanta ministerul a sprijinit dezvoltarea transporturilor fluviale. Ungaria a finalizat o strategie care se bazeaza pe protejarea mediului, pe dezvoltarea continua a infrastructurii. As dori sa pun accentul pe importanta transportului multimodal. In lumea logisticii este o competitie locala, regionala si globala, se cauta capital pentru investitii, toti dorim sa fim competitivi pentru a obtine locuri de munca. In ultimii 20 de ani s-au dezvoltat foarte mult retelele de transport intre est si vest, dar relatiile dintre porturi nu corespund inca asteptarilor. Pe langa parametrii tehnici existenti vrem sa dezvoltam si nivelul serviciilor. Vrem sa exprimam interesul nostru pentru a participa impreuna la dezvoltarea coridoarelor de transport est - vest si nord - sud, la dezvoltarea tuturor capacitatilor de transport."

Partea a doua a evenimentului a fost rezervata intalnirilor directe intre participantii interesati sa contacteze viitori parteneri de afaceri.

Cu prilejul acestei deplasari la Budapesta, directorul comercial al CN APM SA Constanta - George Gabriel Visan, reprezentantul Federatiei Porturilor Dunarene din Ungaria - Szalma Bela si reprezentantul Federatiei Transportatorilor Navali din Ungaria - Szalma Botond au semnat un protocol de colaborare intre cele trei institutii.
Protocolul parafeaza colaborarea intre partile semnatare, cu scopul cresterii fluxului de marfuri din Ungaria si Marea Neagra, in special a traficului naval de linie si containerizat. Cele trei institutii vor face schimb permanent de informatii despre: serviciile si facilitatile oferite de portul Constanta si porturile dunarene, investitiile realizate, traficul de marfuri maritim si fluvial bilateral, legislatie, reglementari nationale de transport fluvial, despre posibilitatile de ajustare a tarifelor in scopul cresterii competitivitatii transportului fluvial, fata de celelalte modalitati de transport.

Din programul delegatiei portului Constanta a mai facut parte vizitarea portului Csepel si a terminalului de containere trimodal Mahart Container Center (rutier, feroviar, fluvial), discutiile la nivel de conducere, fiind axate pe disfunctionalitatile si posibilitatile de dezvoltare in domeniul traficului de containere pe Dunare.

Toti cei prezenti la evenimentul "Ziua Portului Constanta" la Budapesta din acest an au fost de acord ca numai prin dialog si eforturi comune, incepand cu transportatorii pana la cel mai inalt nivel, traficul de marfuri pe Dunare va creste considerabil, contribuind la bunastarea intregii regiuni, prin extinderea zonelor logistice si cresterea continua a atractivitatii Portului Constanta, beneficiar al unei pozitii strategice incontestabile.