Facebook Twitter

 

Raport anual 2018
Companii portuare
Servicii de linie
Download
Informatii de interes public
Transparenta institutionala
Angajamente Consiliul Concurentei
Dezbateri publice
Contracte cadru cf. Lg. 235/2017
Anunturi Recrutare Management Privat
Cariere

 

   
Harta site
   
           
   
Securitate portuara
Toate facilitatile portuare, din categoria celor care fac obiectul prevederilor Codului ISPS, au desemnate fiecare in parte cate un Ofiter de securitate, care se ocupa cu implementarea si mentinerea unui Sistem de management al securitatii, ceea ce creeaza un climat de deplina siguranta pe platformele portuare. Anual, fiecare facilitate portuara elaboreaza cate o Evaluare de securitate care este analizata si aprobata de catre Autoritatea Portuara, si care este urmata de un audit extern de securitate al Sistemului de management al securitatii. Un serviciu specializat al Autoritatii Portuare, format din 32 de persoane care activeaza 24/7, supravegheaza respectarea prevederilor legale in cele 3 porturi aflate in jurisdictia CN APM SA Constanta. Un sistem de securitate perimetral ultramodern care se afla in faza avansata de constituire asigura un control acces persoane, cai ferate si auto extrem de eficient si care conduce la cresterea nivelului de siguranta generala.

Avand in vedere importanta acordata pe plan international problematicii vizand securitatea portuara si pe deplin constienta de responsabilitatile ce-i revin, CN Administratia Porturilor Maritime SA Constanta a cautat sa-si armonizeze eforturile in aceasta directie, in concordanta cu noile cerinte de ordin legislativ adoptate de Romania in acest context. Astfel, ca urmare a aparitiei Ordinului nr. 290/31.05.2007 al Ministrului Transporturilor pentru introducerea masurilor de consolidare a securitatii portuare in fata amenintarii atentatelor la adresa securitatii, CN Administratia Porturilor Maritime SA Constanta a creat o structura distincta, infiintand Serviciul de Securitate Portuara, care si-a inceput activitatea la 01 iulie 2007, avand exclusiv atributii pe linie de securitate portuara, in conformitate cu legislatia aplicabila.

Ordinul nr. 290/31.05.2007 vizeaza definirea unor norme si masuri de baza comune pentru toate porturile maritime si caile/canalele de navigatie, precum si pentru instalatiile portuare aferente, care sa conduca la crearea unui sistem eficient de aplicare a acestora si a unor mecanisme corespunzatoare de monitorizare a conformitatii, Serviciul Securitate Portuara (prin activitatea derulata si atributiile conferite) reprezentand un astfel de mecanism.
Respectarea prevederilor acestui Ordin a condus la elaborarea anuala a cate unei Evaluari de securitate a porturilor Constanta si Midia, lucrari care sunt analizate si aprobate de catre Ministrul Transporturilor si Infrastructurii printr-un Ordin.

Tot in acest context se inscrie si aparitia HG 876/07.08.2007 pentru stabilirea si sanctionarea contraventiilor la regimul transporturilor navale. La art. 13, actul normativ mentionat defineste o serie de contraventii la regimul securitatii facilitatilor portuare, mandatand CN Administratia Porturilor Maritime SA Constanta pentru constatarea acestor contraventii si aplicarea sanctiunilor corespunzatoare. Actul normativ a intrat in vigoare la data de 15.09.2007, iar CN Administratia Porturilor Maritime SA Constanta, prin Serviciul Securitate Portuara, a finalizat toti pasii procedurali necesari, fiind in masura sa indeplineasca toate atributiunile ce-i revin in acest sens.