Facebook Twitter

 

Raport anual 2018
Companii portuare
Servicii de linie
Download
Informatii de interes public
Transparenta institutionala
Angajamente Consiliul Concurentei
Dezbateri publice
Contracte cadru cf. Lg. 235/2017
Anunturi Recrutare Management Privat
Cariere

 

   
Harta site
   
           
   
CN APM SA investeste, din surse proprii, intr-o instalatie de distributie de gaze naturale in Portul Constanta Sud Luni, 24 iunie 2019
CN Administratia Porturilor Maritime SA Constanta va derula proiectul de investitii Racord de medie presiune pentru distributia de gaze naturale in Portul Constanta Sud, proiect finantat din surse proprii.
Valoarea investitiei este de 5.798.437,50 lei si are o durata de implementare de 24 de luni. Executia lucrarilor va fi realizata de SC Petroconst SA.
Scopul proiectului este de a da posibilitatea consumatorilor din zona de sud a Portului Constanta de a se alimenta cu gaze naturale, pana in prezent 30 de operatori solicitand racordarea la noua retea care va avea o lungime de circa 9 km. Un sistem similar a fost dezvoltat in zona de nord a Portului Constanta in anii 2002 - 2003.

Lucrarile vor incepe in zona sens giratoriu Poarta 10, zona Scanner - Mol 1 - Schenker - Romtrans.

In prezent, in Portul Constanta Sud, in proprietatea CN APM SA, sunt 10 centrale termice avand surse de alimentare combustibili lichizi, GPL si energie electrica. Pe langa acestea, sunt numerosi potentiali consumatori de gaze naturale care sunt interesati sa se racordeze la o sursa de gaze naturale. Necesitatea realizarii unei retele de gaze naturale a aparut si din faptul ca sursele actuale de alimentare au grad mare de poluare, eficienta energetica scazuta si costuri mari.
Pentru asigurarea necesarului de gaze naturale in zona de sud a Portului Constanta s-a studiat posibilitatea realizarii unui sistem de alimentare care sa satisfaca necesitatile actuale si in acelasi timp sa fie fezabil din punct de vedere tehnic si economic. Avand in vedere realizarea conductei de distributie de catre distribuitorul local, conducta al carei traseu este adiacent portului in dreptul portii 10 Bis, s-a solicitat acordul detinatorului conductei si implicit al furnizorului pentru realizarea unui punct de alimentare care sa deserveasca incinta portului.
In conformitate cu avizul tehnic de racordare emis de Distrigaz Sud Retele, s-a aprobat realizarea unui punct de predare pentru Portul Constanta Sud in dreptul portii 10 Bis. Debitul aprobat pentru care s-a si facut dimensionarea primara a retelei de distributie este de 3.500 mc/h, la o presiune de 2 bari.
In cadrul dimensionarii finale, s-a luat in calcul un debit suplimentar fata de cel initial de cca. 2.500 mc/h, care ar trebui sa acopere posibila dezvoltare a portului.